ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

 

Η κοινωνική ζωή στο Ζαγόρι οργανώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία, το «μεσοχώρι», όπου κατά κανόνα βρίσκεται η εκκλησία, το σχολείο, τα διάφορα μαγαζιά. Το μεσοχώρι αποτελεί τη ζωή του χωριού, όπου πραγματοποιούνται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα ιδιαίτερα ονομαστά παραδοσιακά Ζαγορίσια πανηγύρια.

Το πανηγύρι στο Ζαγόρι, αποτελούσε το σημαντικότερο γεγονός της κοινωνικής ζωής. Επιβιώνει και σήμερα διατηρώντας αρκετά ατόφια στοιχεία του παρελθόντος σχετικά με τα τραγούδια, τους χορούς και το τυπικό, παρά την «αλλοίωση» του αρχικού χαρακτήρα του.

Εξακολουθούν να διοργανώνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις εορτές των πολιούχων και των εορταζόμενων εκκλησιών και μοναστηριών του χωριού, δίνοντας την ευκαιρία στους απανταχού χωριανούς να παραβρεθούν στο μεγαλύτερο κοινωνικό – πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.

Πραγματοποιούνται συνήθως στην κεντρική πλατεία του χωριού το «μεσοχώρι»,  με τη συμμετοχή όλων των ηλικιακών ομάδων. Τα παιδιά πιασμένα στο τέλος του κυκλικού χορού «διδάσκονται» την παράδοση από τους μεγαλύτερους.

Το πανηγύρι αρχίζει με καθιστικά τραγούδια «της τάβλας» και μοιρολόγια. Στη συνέχεια στήνεται ο μεγάλος κυκλικός χορός και τα περισσότερα τραγούδια χορεύονται στα βήματα του «Ζαγορίσιου» και του «παλιού Ζαγορίσιου» ιδιόρρυθμων τοπικών χορών. Χορεύονται επίσης τσάμικοι, συρτοί, παγωνίσιοι και άλλοι χαρακτηριστικοί της Ηπείρου. Ο τσάμικος χορός είναι προσαρμοσμένος στα βήματα του «Ζαγορίσιου». Τα τραγούδια ή διαδέχονται το ένα το άλλο ή έχουν γύρισμα τσάμικο και στη συνέχεια ακολουθούν συρτά ερωτικά τραγούδια. Σε πολλά χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, συνηθίζονται και οι συγκαθιστοί χοροί.

Το Ζαγορίσιο δημοτικό τραγούδι διακρίνεται για την καθαρότητα της έκφρασης, τη μελωδικότητα και την υψηλή εκφραστική δύναμη εκφράζοντας αγάπη για την ζωή, τον έρωτα, την καλοπέραση αλλά και νοσταλγία και τον πόνο της ξενητιάς.

<<< επιστροφή