Ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων στην Ανδαλουσία

 

Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων έλαβε μέρος στο 24ο Φολκλορικό Φεστιβάλ της Villablanca της Ισπανίας το οποίο πραγματοποιήθηκε από 23 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2003.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, συμμετείχε με το χορευτικό τμήμα του, όπου έδωσε παραστάσεις σε διάφορους δήμους της Huelva – πόλης της Ανδαλουσίας – με κύρια συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Villablanca την Παρασκευή 29 Αυγούστου και σ’ αυτό της Tavira της Πορτογαλίας, το Σάββατο 30 Αυγούστου.

Από πλευράς διοργάνωσης, το Φεστιβάλ είχε απόλυτη επιτυχία. Όλα τα συγκροτήματα έτυχαν άριστης φιλοξενίας, ενώ η υποδοχή στα μέρη όπου δίνονταν οι παραστάσεις ήταν θερμή.

Η σημαία του Συλλόγου μαζί με την Ελληνική σημαία, κυμάτιζαν σε κάθε συμμετοχή του συγκροτήματος και οι χορευτές με τη λεβεντιά τους, το κέφι τους και την ακούραστη εναλλαγή των παραδοσιακών στολών, ενθουσίασαν το Ισπανικό κοινό και χειροκροτήθηκαν απ’ όλους. Το θέαμα που παρουσίασε ήταν μοναδικό, καθώς ήταν το μόνο από τα συγκροτήματα που κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του άλλαζε τέσσερις και πέντε πολλές φορές ενδυμασίες, ανάλογα με τους χορούς του τόπου που παρουσίαζε.

Τόσο οι χορευτές και οι χορεύτριες, όσο και οι μουσικοί του Συνδέσμου, συνοδευόμενοι πάντοτε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έκαναν άψογες εμφανίσεις, διακρίθηκαν για το ήθος, την ευγένεια και την ομαδικότητά τους, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας έτσι τα στοιχεία του πολιτισμού μας σαν Ηπειρώτες και σαν Έλληνες κατ’ επέκταση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ισπανία τα μέλη του χορευτικού και οι συνοδοί επισκέφθηκαν σημαντικά μνημεία στην Σεβίλλη και στη Μαδρίτη, ενώ όλοι αισθάνονται βαθιά υποχρεωμένοι για την εκπληκτική φιλοξενία των Ισπανών που εκτός από τους εθελοντές συνοδούς που παρείχαν κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων στις διάφορες πόλεις, βρίσκονταν κάθε στιγμή πρόθυμοι για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την όμορφη χώρα του Λόρκα. Οι εκπρόσωποι  του Συνδέσμου ανταπέδωσαν την καλοσύνη και ζεστασιά των Ισπανών προσφέροντας δώρα γιαννιώτικης ασημουργικής τέχνης καθώς και χαρακτηριστικά Ελληνικά ποτά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα θέλαμε να συγχαρούμε τον πρόεδρο του συνδέσμου κύριο Πολύβιο Καρρά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τον χοροδιδάσκαλο κύριο Κώστα Καμπέρη, για την αξιόλογη δουλειά που κάνουν στο Σύνδεσμο και την προσφορά τους στον τομέα του πολιτισμού και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί προς το καλό τόσο του Συνδέσμου, όσο και την ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ελένη Κεφαλίδου-Θεμελή

<<< επιστροφή