ΓΑΜΟΣ του παλιού καιρού

 

Θαυμάσια η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών το Σάββατο 27 Μαρτίου 2004 με θέμα “Ο Γάμος στο Ζαγόρι και την Ήπειρο”. Η αίθουσα “Βασ. Πυρσινέλλας” κατάμεστη, πολύς κόσμος όρθιος, η προσέλευση των Ζαγορίσιων και των Γιαννιωτών αθρόα. Η παράσταση μεγάλη – 2 1/2 ώρες κράτησε “Ο Γάμος” – αλλά ο κόσμος δε σκέφτηκε ούτε στιγμή να φύγει. Τα παιδιά του Συνδέσμου άρτια προετοιμασμένα παρουσίασαν δρώμενα, χόρεψαν και τραγούδησαν προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους θεατές θυμίζοντάς τους, γάμους ... του παλιού καιρού.

Τα έθιμα του γάμου (ξύρισμα και ντύσιμο γαμπρού, ντύσιμο της νύφης, φλάμπουρο, ζύμωμα ψωμιών) κοινά στις περισσότερες περιοχές του τόπου μας, παρουσιάσθηκαν με προσοχή, ακρίβεια και γνώση, δοσμένα χωρίς υπερβολές, με σοβαρότητα θα λέγαμε επαγγελματική. Δε χόρταινε το μάτι σου να βλέπει όμορφες κοπέλες και λεβέντες άντρες ντυμένους με τη ζαγορίσια ενδυμασία. Χαριτωμένες παιδούλες και νεαρούς που μας εξέπληξαν με το στρωτό και δίχως λάθη χορό τους. Άραγε πόσα εκπληκτικής τέχνης σεγκούνια παρέλασαν από το σανίδι του θεάτρου εκείνη τη βραδιά; Ο γαμπρός κι η νύφη – απόλυτα ταιριαστοί στο ρόλο τους – με τα υπέροχα γαμπριάτικα ρούχα από το μουσείο “Αγάπιου Τόλη” έδωσαν σε μας την ευκαιρία να δούμε από κοντά, για πιο λόγο αγαπούν οι Ζαγορίσιοι τόσο πολύ τον ιδρυτή του.

Οι παλιές φωτογραφίες που προβάλλονταν στη σκηνή, απόλυτα ταιριαστές με το κάθε δρώμενο. Πολλοί από μας αναγνώρισαν σίγουρα κάποια στιγμή ή τη γιαγιά ή κάποιο θείο τους, δίνοντας την ευκαιρία στην τεχνολογία όταν λειτουργεί σωστά να προσφέρει πρωτόγνωρες συγκινήσεις, όπως ήταν αυτή η σκηνή με το “κινούμενο ψίκι”.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου επιλέγοντας τους ίδιους συνεργάτες της επιτυχημένης περσινής εκδήλωσης (Τραγούδια της Ξενιτιάς) έδωσε τη δυνατότητα σ’ όλους τους να εργασθούν με ευχέρεια και διάθεση για ένα εξάμηνο, αποκομίζοντας το καλύτερο από τα παιδιά, πράγμα το οποίο φάνηκε και στην εκδήλωση. Ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Κωνσταντίνος Θεμελής, ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Κώστας Καμπέρης, εξέλαβαν την αγάπη των παιδιών Ζαγορίσιων και μη, για χορό και τραγούδι, ως χρέος. Φαντάζομαι, τώρα που απολαμβάνουν τα συγχαρητήρια του κόσμου, θα αισθάνονται όλοι τους δικαιωμένοι και περήφανοι.

Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων με γνώμονα τον πολιτισμό και την κουλτούρα που κληρονόμησε από τους προγόνους του, απέδειξε γι άλλη μια φορά πόσο σοβαρά εκλαμβάνει την παράδοση. Τα μέλη του Δ.Σ. σίγουρα αισθάνονται δικαιωμένα για την πολύτιμη βοήθεια που είχαν από πολλούς Ζαγορίσιους, επώνυμους και μη, όπως άλλωστε τόνισε και ο πρόεδρος στην αρχή. Έδειξε πως δεν είναι μόνο ο τόπος τους που συγκεντρώνει το θαυμασμό και το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων, αλλά και ο Σύνδεσμος ως φορέας πολιτισμού γνωρίζει να αξιοποιεί την αγάπη και γνώση ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο τους, τόσο στις δισκογραφικές του εκδόσεις όσο και στις εκδηλώσεις των χορευτικών τμημάτων.

Περιμένοντας την επόμενη εκδήλωσή τους (τι;), τους ευχαριστούμε για το υπέροχο θέαμα που μας παρουσίασαν.

 

 

 Ν. Μ.

Πατήστε στις φωτογραφίες για να τις

δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

 

Φωτογραφίες: Χ. Γκλίβας

<<< επιστροφή