ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ

 

Η πίτα του Συνδέσμου Ζαγορισίων

 

Όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που οργάνωσε στο κέντρο του έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Γέμισε ασφυκτικά από Ζαγορίσιους η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Συνδέσμου, οι οποίοι προσήλθαν προκειμένου να χαρούν την εκδήλωση, να συναντηθούν μεταξύ τους αλλά καιν να γλεντήσουν με τον Λευτέρη Σαρρέα, που για άλλη μια φορά έκανε πολλούς να συγκινηθούν με τα τραγούδια της Ζαγορίσιας μουσικής παράδοσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ Αλ. Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Κ. Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, Τύμφης Γ. Σουκοβέλος, ο Αντιδήμαρχος Α. Ζαγορίου Κ. Κατσέφτης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών κ. Δ. Ζώης, το Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Ζ., ο κ. Αγάπιος Τόλης ο ιδρυτής του ομόνυμου Λαογραφικού μουσείου και ο μεγάλος Γρηγόρης Καψάλης που τούτη τη φορά μάγεψε όλους όχι με το κλαρίνο του αλλά με τα παλιά τραγούδια της «τάβλας» και άλλα πολλά που είπε υπό τους ήχους του κλαρίνου του Λ. Σαρρέα.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων κ. Πολύβιος Καρράς (με μεγάλη και πολυδιάστατη προσφορά στην παράδοση και το Ζαγόρι) τόνισε τα εξής:

 

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συγκεντρωθήκαμε για να κόψουμε την πίτα της νέας χρονιάς και να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά, πάνω απ’ όλα υγεία, προκοπή και ευημερία.

Τη χρονιά που μας πέρασε, ο Σύνδεσμος με υψηλό αίσθημα ευθύνης όσον αφορά την κουλτούρα που κληρονόμησε από τους προγόνους του, οργάνωσε εκδηλώσεις, συμμετείχε σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, πρόβαλε το Ζαγόρι μας, κερδίζοντας την πρέπουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Γι’ αυτό η αθρόα προσέλευσή σας μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη για μεγαλύτερες προσπάθειες.

Με την ίδια αφοσίωση και υπευθυνότητα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει ως φορέα πολιτισμού, το Δ.Σ. του Συνδέσμου δεσμεύεται για το 2006:

-     Να οργανώσει και στηρίξει ποικίλες εκδηλώσεις της παράδοσης.

-     Να είναι χορηγός – με την ευρεία έννοια της λέξης – και συμπαραστάτης μουσικών, ποιητικών, θεατρικών και άλλων εκδηλώσεων.

-     Να στηρίξει προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και να συμβάλλει με όσες δυνάμεις έχει για ένα Ζαγόρι πιο αισιόδοξο, πιο καθαρό, πιο δημιουργικό, πιο παραγωγικό, πιο γόνιμο, ένα Ζαγόρι που συνεχίζει να ακτινοβολεί και να συγκεντρώνει τον Πανελλήνιο θαυμασμό.

Στην πίτα υπάρχουν 2 φλουριά. Δύο φωτογραφικά λευκώματα, το 1ο του Ριζαρείου Ιδρύματος «Η Ελλάδα του μόχθου» και το 2ο του Πέτρου Φραγκούλη «Ζαγορισίων Πολιτεία».»

 

Μετά ακολούθησε το κόψιμο της πίτας, τιμής ένεκεν από τον Αγάπιο Τόλη και στη συνέχεια βοηθούντος του Ζαγορίσιου τσίπουρου που προσφέρθηκε δεν άργησε να αρχίσει ο χορός, όπου ο Πρόεδρος με το Δ.Σ. του Συνδέσμου, τον Αγάπιο Τόλη, αλλά και τον Γρ. Καψάλη ξεκίνησαν το γλέντι που ακολούθησε.

Είδαμε Ζαγορίσιους να χορεύουν υπέροχα, σαν τον παλιό καιρό, με μαεστρία, τέχνη και πολύ χάρη, τραγούδια που δεν κατάφερε να σβήσει ο χρόνος, όπως τη «Φράσια», το «Ζαγορίσιο», «Γενοβέφα» και άλλα.

Μια κοπή πίτας που, ως συνήθως, κατέληξε σε «Ζιαφέτι» που κράτησε αρκετές ώρες κλείνοντας με τα μοναδικά τραγούδια που τραγούδησε ο Γρ. Καψάλης με τόση τέχνη και μεράκι, όσο και το κλαρίνο που παίζει, τούτη τη φορά όμως κλαρίνο έπαιξε ο αγαπητός Λ. Σαρρέας με τη συνοδεία της πολύ καλής ζυγιάς του.

 

"ΗΠΕΙΡΟΣ" Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2006

<<< επιστροφή