Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων υποδέχεται με στέρεες βάσεις το νέο αιώνα, προγραμματίζοντας και σχεδιάζοντας εκδηλώσεις που θα φέρουν τον κόσμο κοντύτερα στον «Ζαγορίσιο πολιτισμό». Οι νέοι μας θα μάθουν, οι παλαιότεροι θα θυμηθούν, οι επισκέπτες θα φύγουν με μοναδικά βιώματα.

Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων προγραμματίζει για την συνέχεια πολλές διαλέξεις με θέματα που αφορούν το λαϊκό πολιτισμό και την ανάπτυξη του Ζαγορίου, καθώς και την παραγωγή και άλλων δίσκων ακτίνας και μάλιστα με ανέκδοτο υλικό, αφού το Ζαγόρι είναι ανεξάντλητη πηγή πλουσίου μουσικοχορευτικού υλικού το οποίο δεν έχει πλήρως μέχρι τώρα ερευνηθεί.

 

· Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και σε φολκλορικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Ουγγαρία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, κ.λ.π.), καταγράφει και διασώζει αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια, δρώμενα και χορούς και εμπλουτίζει την ιματιοθήκη του με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Διατηρεί πολυπληθή χορευτικά τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, καθώς και οργανωμένο τμήμα χορωδίας παραδοσιακών τραγουδιών. Το τμήμα εμφανίσεων χορεύει τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν φτιαχθεί  πάνω από 180 παραδοσιακές φορεσιές από τον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο.

   

 

 

· Στο πρόσφατο παρελθόν προκήρυξε διαγωνισμούς εκθέσεων και ποιημάτων για το Ζαγόρι βραβεύοντας τους συμμετέχοντες, μοίρασε επανειλημμένα δώρα και είδη στοματικής υγιεινής σε μικρά παιδιά, παρείχε ιατρικές συμβουλές στους λιγοστούς πλέον κατοίκους των χωριών μας με ομάδες γιατρών.

 
   

· Συμμετείχε ενεργά στην Α’ Θερινή Ακαδημία Θεάτρου για το πρόγραμμα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» στο Μονοδένδρι τον Ιούλιο του 2000 με ομάδες χορευτών, μουσικών, μοιριολογιστριών, αποκομίζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες από το Εθνικό Θέατρο.

   
   

· Δίνει το παρόν σε τοπικές παρελάσεις και εθνικές εορτές, σε ζαγορίσιες εκδηλώσεις, σε πολιτιστικές συνευρέσεις ανά την Ελλάδα και σε φολκλορικά φεστιβάλ στο εξωτερικό.

   
   

· Παρουσίασε τον Ζαγορίσιο γάμο σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης το 1996.

Μικρό απόσπασμα από την εκπομπή.

70 δευτ. 1,3 MB

     

· Παρουσίασε στην περιοχή μας για πρώτη φορά το 1995, τους «δρόμους» της παραδοσιακής μουσικής, διοργανώνοντας προς τούτο συναυλία.

 
   

· Έχει οργανώσει κατά καιρούς Κύκλους Ομιλιών με θέματα σχετικά με τον λαϊκό πολιτισμό και την ανάπτυξη του Ζαγοριού – και πρόσφατα με τον τίτλο «Άνοιξη 2002».

 
   

· Τον Αύγουστο του 2000 εξέδωσε μουσικό CD με τίτλο «Τραγούδια που λέμε στο Ζαγόρι» με τον Γρ. Καψάλη, τον Μάιο του 2002 με έναν άλλον αξιόλογο μουσικό τον Λευτέρη Σαρρέα εξέδωσε CD με τίτλο «Ζαγορίσιο Ζιαφέτι» και τον Ιούνιο του 2005 την τρίτη κατά σειρά έκδοση με τίτλο «Ο Γρηγόρης Καψάλης συναντά τον Γιάννη Παπακώστα και τον Χρήστο Ζώτο».

   

· Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ζαγόρι.

     

· Στις 13 Απριλίου 2003 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση με θεματική ενότητα την ξενιτιά. Χορός, τραγούδια, δρώμενα ερμηνευμένα από τους 80 χορευτές καθήλωσαν στις θέσεις τους 1300 θεατές.

     

· Στις 11 Ιουλίου τα χορευτικά τμήματα του Συνδέσμου συμμετείχαν με 25λεπτη εμφάνιση στο θέατρο Ε.Η.Μ. στις εκδηλώσεις του 17ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ιωαννίνων "Παράδοση-Χορός-Φιλία" με Ζαγορίσιους χορούς και το μουσικό συγκρότημα του Γρ. Καψάλη και Γιάννη Παπακώστα.

     

· Εκδήλωση στο Αργυρόκαστρο στις 2 Ιουνίου 2003

     

·   Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων έλαβε μέρος στο 24ο Φολκλορικό Φεστιβάλ της Villablanca της Ισπανίας το οποίο πραγματοποιήθηκε από 23 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2003.

 

   

· Στις 18 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του κύκλου ομιλιών «Άνοιξη 2004» ο Π.Σ.Ζ. προσκαλεί τον Τάκη Τζίμα, διευθυντή και εκδότη του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος, να δώσει διάλεξη με θέμα «Ο Άνθρωπος και η Εικόνα του».

   
     

· Στις 27 Μαρτίου 2004 πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με θέμα το Γάμο. Κεντρικό άξονα της εκδήλωσης αποτελούσαν δρώμενα, χοροί και τραγούδια από το Ζαγόρι και την Ήπειρο σχετικά με τα έθιμα του Γάμου.

 

Φωτογραφίες από την παράσταση >>>

93 δευτ. 1,6 MB

 

83 δευτ. 1,7 MB

 

Μικρά απόσπασματα από την παράσταση.

   

· Στις 16 Απριλίου 2005 πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με θέμα: "Του Έρωτα και τη Αγάπης". Η Εκδήλωση περιελάμβανε δρώμενα, χορούς και τραγούδια από το Ζαγόρι, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, την Σμύρνη και όλη την Ελλάδα.

Φωτογραφίες από την παράσταση >>>